Liberica – cel mai frumos pom de cafea și cele mai aromate boabe de cafea

Liberica este a treia cea mai mare cafenea din lume. Principalele soiuri, Arabica și Robusta în amestecurile de cafea sunt adesea completate de aceasta, dar practic nu sunt utilizate ca un soi independent în producerea de cafea.

Principalul avantaj al acestui soi este o aromă puternică, pronunțată, de dragul căruia Liberica este inclusă în compoziția amestecurilor de cafea. În același timp, are un conținut scăzut de cofeină și o aromă slabă, nesaturată. Liberica practic nu este exportată – cafeaua acestui soi este consumată în principal în regiunile în creștere.

Liberia este crescută în Africa, Sri Lanka, Indonezia, Filipine și într-o serie de alte state. Un astfel de copac de cafea nu este destul de convenabil în reproducere, deoarece oferă o cultură mică, dar în același timp este foarte preocupat de condițiile climatice. Cu toate acestea, în aceste regiuni, cultivarea de Liberica nu necesită mult efort, deoarece acest soi este rezistent la aproape toate bolile copacilor de cafea. Singura excepție este ciuperca de rugină, care reprezintă cel mai mare pericol pentru pomii de cafea din acest soi.

Pentru prima dată această cafea a apărut în Africa de Vest, de unde soiul sa răspândit în aproape toate țările continentului african. În producția de cafea, Liberica a început să fie folosită relativ recent – doar în secolul al XX-lea. Cu toate acestea, astăzi Liberica nu are o mare importanță economică, deoarece boabele sale nu sunt considerate deosebit de valoroase.

Acest soi a fost descoperit de Adam Afzelius, student al lui Carl Linnaeus, iar acest lucru sa întâmplat în pădurile Liberiei (de aici numele soiului). Liberica este considerată a fi cel mai frumos copac de cafea – este foarte înalt (până la 18 m) și subțire. În prezent, copacii acestui soi reprezintă doar 2% din suprafața plantațiilor moderne.

Granulele liberiene nu dau cafea gustoasă sau tare și, prin urmare, nu este o cerere în rândul gurmanzilor de cafea. În plus, în forma sa cea mai pură, Liberica are un gust amar și ascuțit, motiv pentru care chiar și în amestecurile de cafea nu poate fi adăugat în cantități mari. Dar Liberica este folosită pe scară largă în industria de cofetărie – de aceea boabele de cafea din acest soi sunt încă cultivate pe plantații, deși nesemnificative în comparație cu arabica și robusta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *