Cafeaua și tensiunea arterială

Se crede că cafeaua crește tensiunea arterială, dar recent doctorii spun că efectul cofeinei asupra organismului este mai complex și depinde de mai mulți factori.

Cofeina este o substanță cu un efect tonic, efectul căruia are un număr mare de nuanțe pe corp. Deci, în plus față de cafeină, cafeaua naturală conține o serie de substanțe care afectează de asemenea bunăstarea persoanei și, în special, tensiunea arterială.

Efectul exact al cafelei și al cofeinei asupra corpului depinde de modul în care este inițial tensiunea arterială.

1. La o presiune scăzută a tensiunii arteriale, cofeina ușoară o crește, ajungând la un nivel normal. Hipotensiunea (scăderea tensiunii arteriale) se manifestă, de obicei, prin letargie, slăbiciune, dureri de cap. Cafeaua și cofeina elimină aceste simptome, dar nu atât prin creșterea presiunii, cât și prin efectul tonic general.

2. În condiții de tensiune arterială normală, cofeina fie nu o va schimba, fie va oferi o creștere ușoară și nesemnificativă. Trebuie avut în vedere că cofeina stimulează sistemul nervos și, prin urmare, consumul de cafea în cantități mari poate provoca iritabilitate.

3. La o presiune ridicată, consumul de cafea este periculos deoarece cofeina va preveni scăderea tensiunii arteriale. În acest caz, în sine, nu crește presiunea.

Efectul cofeinei asupra tensiunii arteriale este, de asemenea, determinat de cât de des consumați cafea. Prin urmare, cu utilizarea regulată a acestei băuturi, se produce „imunitate” la cofeină – nu mai are un efect pronunțat. În același timp, o persoană care, în principiu, nu bea cafea, nu are deloc această „imunitate”, iar cofeina poate provoca o creștere bruscă a presiunii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *