Cafea turcească: istorie și origine

Cei care nu au încercat cafea turcească au ratat un strat larg de culturi de cafea. Acest tip de cafea este probabil unul dintre cele mai populare din lume. Este considerată o mândrie națională și o carte de vizită a Turciei, iar capacitatea de a pregăti cafea în turcă este considerată aproape un avantaj principal al mirelui acasă.

Există câteva versiuni ale modului în care cafea a câștigat respect și popularitate în rândul poporului turc. Cele mai multe fapte spun că cafeaua din Turcia a apărut pentru prima oară în timpul domniei lui Suleiman Magnificul, la mijlocul secolului al XVI-lea. Ozdemir Pașa, guvernatorul Yemenului, care a fost atunci parte a Imperiului Otoman, a tratat sultanul cu o băutură divină. Gustul de cafea a câștigat sultanul și foarte curând o nouă poziție a apărut la curte – filtrul principal de cafea!

Inițial, bucurându-se de băutura regală nu putea decât să știe, dar în curând a început să deschidă și instituții publice. Apropo, turcii aparțin onoarei descoperitorilor de cafenele publice, care au devenit locul preferat pentru distracția oamenilor de toate clasele. Pe ceașcă de cafea au jucat table, au avut discuții filosofice și politice. La un moment dat, numai bărbații puteau vizita cafenele, iar femeile s-au adunat pentru a bea cafea doar în casa cuiva. Există chiar și o lege specială potrivit căreia o femeie avea tot dreptul să depună o cerere de divorț dacă soțul ei nu putea să-i ofere două până la trei cești de cafea pe zi.

Reteta pentru prepararea cafelei turcesti, care a ajuns in zilele noastre, a fost inventata de unul dintre producatorii de cafea din Sultan. Cronicarii nu și-au păstrat numele, dar este sigur că, atunci când Suleiman a încercat noul gust al băuturii, a recunoscut-o ca fiind perfectă și a acordat producătorului de cafea un lingou de aur „… de mărimea unui pumn”. În același timp, a intrat în folosință turcul renumit în întreaga lume (o navă de metal cu mâner lung și un gât îngust, care este folosit pentru prepararea cafelei), fără de care este pur și simplu imposibil să se facă o cafea adevărată turcească!

Dar în istoria cafelei erau vremuri turcești și tulburi. În timpul domniei lui Sultan Murad al IV-lea, cafeaua a căzut în rușine. Acest lucru se datorează faptului că domnia lui Murad era departe de a fi ideală, iar oamenii, adunând peste o ceașcă de cafea, au criticat guvernul. Sub temerea de pedeapsa cu moartea, întâlnirile au fost interzise, ​​iar casele de cafea au fost demolate. Cu toate acestea, acest lucru nu la salvat pe sultan: oamenii nu au refuzat conversațiile, pur și simplu au sorbit băutura preferată în cafenele subterane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *